Goed doel

Elk jaar geef ik geld uit waarvan ik maar hoop dat het goed terecht komt. Ik begon het laatst eens uit te rekenen. Een donatie hier, een donatie daar.
Het MS- fonds, kanker, kinderkanker, Wereld Natuur Fonds, Greenpeace, Amnesty International, Novib, het rode kruis, Natuurmonumenten, stichting DAS, IFAW, Unicef, Artsen zonder Grenzen, Terres des hommes, Astmafonds, De dierenbescherming en zo heb ik er nog wel een paar als ik even de afschriften mag opzoeken van de bank. En soms loop ik wel eens een collecte. En in de stad heb ik er geen probleem mee een Impuls aan te schaffen of wat geld in een collectebus te duwen. En vergeet het Ronald mcDonaldhuisje niet bij de kassa van de mcD.

Nu werd ik laatst gebeld door iemand van een bepaald goed doel en zij vroeg of ik wel eens iets gaf aan een goed doel via overschrijving. En als ik dat deed of ik dan nog steeds aan de deur gaf. (Daarna volgde een verkooppraatje wat statistisch gezien beter was.) Maar ik gaf antwoord dat ik inderdaad, overmaak en in de collectebus wat stop. Aan de deur of in de stad maakt mij niet uit. Toen begon ze te vragen welke goede doelen ik wel of niet kende en welke ik wel eens aan gedoneerd had.
Toen ik ongeveer 15x (van de 20) had geantwoord, ken ik en doneer ik aan werd ze gepikeerd.
Alsof er mensen zijn die zoveel verschillende goede doelen steunden. En ze kon haar tijd wel beter besteden dan zich in de maling te laten nemen. Had ik daar al een kwartier van mijn tijd aan opgeofferd? Oké, ik geef geen honderden euro’s elke keer maar 10 tot 15 euro. Maar ik kan toch best een breed idee hebben van goede doelen betreft? Zo uitzonderlijk is dat niet.

Van alle goede doelen die ik volgend jaar met een kleine bijdrage zal steunen zal Terres des Hommes dankzij een brutale telefoniste geen cent zien.

Misschien wel weer een euro of 10. Maar meer echt niet.

3 gedachten over “Goed doel”

  1. Sanneke, "Stichting DAS" mochten we van Joost laten vallen toen hij er niet meer werkte. Het Drentse Landschap (tenslotte ben je een Drentse)moet er eigenlijk wel bij. Grapje hoor. Ik had er al lang wat van de lijst gegooid. Maar je kwam vroeger al zo voor de zwakkeren van de samenleving op. Voor de rest. Ik zou ook heeeeeeeel boos zijn en sluit me bij de vorige spreker aan. Mail deze column maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *