Gelukkig goed verzekerd!

Bloedoor Gisteren constateerden wij een heel vreemd verdikt oor bij onze bolle Bas. Foto is niet Bas die een facelift heeft ondergaan hoor. Ik dacht aan een ontsteking door een krab van Cleo, Tinus dacht aan een beet van een insect. Maar onze dierenarts zag het anders.

Bloedoor (othaematoom)
Een bloedoor is een ophoping van bloed tussen de huid en het kraakbeen van de oorschelp. Het ziet eruit als een verdikking van de oorschelp die wel warm aanvoelt, maar niet pijnlijk is. De achterliggende oorzaak van een bloedoor is vaak een ontsteking van de uitwendige gehoorgang bijvoorbeeld door oormijt. Zo’n ontsteking leidt tot pijn of jeuk, waardoor de hond aan het oor gaat krabben of met zijn kop gaat schudden (toevallig tegen een hard voorwerp aan). Hierdoor kan een bloedvaatje knappen met als gevolg het ontstaan van een bloedoor.
Zonder behandeling zal het oor doordat het kraakbeen aangetast wordt, verschrompelen tot een zogenaamd bloemkooloor. De behandeling van een bloedoor moet operatief gebeuren. Ongeveer een week na het ontstaan van het bloedoor, als het bloed gestold is en de bloeding is gestopt, wordt er een kleine snede gemaakt aan de binnenkant van de oorschelp. Via die snede wordt het oude bloed verwijderd. Vervolgens zijn er veel hechtingen nodig om de huid en het kraakbeen weer tegen elkaar aan te brengen.
Om de oorflap op zijn plaats te houden kunt u een been van een panty afknippen en die, nadat er iets zachts rond de geopereerde oorflap ligt, over de kop binden, zodanig dat het oor plat tegen de kop ligt. Lukt dit niet, dan kunt u het oor ook met zorgvuldig aangebracht verband plat tegen de kop houden.
Na tien tot veertien dagen, als beide lagen weer met elkaar vergroeid zijn, worden de hechtingen verwijderd.

Dus Bas zit nu aan de medicijnen om zijn oor beestjes en bacterie vrij te maken. En gaat volgende week dinsdag volledigd verdoofd onder het mes. Alleen de medicijnen kosten al iets van € 130,- Dus we moeten er niet aan denken wat a.s. woensdag ons gaat kosten. Maar een bloemkooloor daar houdt een hond wel altijd last van. En dat wil je zo’n beest niet aandoen.

Toen Bas nog een puppy was vond hij het op een gegeven moment erg lekker om een varkensoor ineens naar binnen te werken. Dit resulteerde gelijk in de eerste foto’s van zijn skelet. En de boel heelde weer. Maar die rekening zijn we nooit helemaal te boven gekomen. Dus we sloten een verzekering af op Bas. Dat kost ons elke maand 13 euro maar nu is het een geluk bij een ongeluk dat we het ooit hebben afgesloten.
Nu kan Bas over een tijdje weer vrolijk met zijn oren flapperen.

3 gedachten over “Gelukkig goed verzekerd!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *