ECHO echo

De echografie maakt gebruik van ultrasone geluidsgolven(vandaar de engelse benaming ultrasound) om een beeld te maken van het ongeboren kind. Het echoapparaat stuurt deze geluidsgolven door het lichaam van moeder en kind, en vangt de door het lichaam teruggekaatste echo’s(vandaar de benaming echografie) van deze geluidsgolven terug op. Deze echo’s worden dan in een beeld van het kind omgezet. Echografie wordt zeer vaak in de geneeskunde gebruikt om inwendige structuren of organen in beeld te brengen, net zoals de CT scan en de MRI. De ultrasone geluidsgolven zijn onschadelijk voor moeder en foetus.
Met echografie is het mogelijk om vormafwijkingen van de foetus aan te tonen. Met echografie kunnen afwijkingen zoals groeiachterstand, neuraal buis defecten(open ruggetje), waterhoofd, hartafwijkingen, aanlegstoornissen van de nieren,enz worden opgespoord. Omdat echografie, net zoals fotografie, enkel de vorm en niet de functie in beeld brengt, kunnen alleen uiterlijke afwijkingen van het kind of zijn organen gediagnosticeerd worden. Echografie zegt natuurlijk niets over de goede werking(functie) van die organen.

Maar het is wel een mooi gezicht. Zo’n klein mensje wat zich even uitrekt. Het hartje klopt als een razende achter de ribbetjes. En lekker op de armpjes op het buikje liggen. Dat is trouwens ook de favoriete houding van Casper. Nog 27 weken wachten En dan is hij de grote broer. Ik was trouwens een dag verder dan we dachten. Nieuwe uitgerekende datum: 7 december 2006

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *